Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar versterken samen de detailhandel.

By jeroen|oktober 20, 2017|wijblijven kansen creëren, wijblijvenbruggenbouwen|

De 4 gemeenten van de Stadsregio Turnhout – Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar – hebben een plan goedgekeurd om samen de problemen rond de detailhandel aan te pakken. Het is het resultaat van anderhalf jaar werk en begeleiding door een detailhandelscoach. Uitgangspunt is kernversterking.

Foto braderij Beerse

De 4 gemeenten van de Stadsregio Turnhout – Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar – hebben een plan op tafel liggen om samen de problemen rond de detailhandel aan te pakken. Het is het resultaat van anderhalf jaar werk en begeleiding door een detailhandelscoach. Uitgangspunt is kernversterking.

De gemeenten legden samen vast waar welke handel wenselijk is en waar niet. Zo kunnen ze hun handelskernen versterken en worden hun winkelgebieden in de toekomst complementair met elkaar in plaats van concurrerend. Op lokaal niveau kiezen ze voor een kernversterkend beleid. Handel die niet in een kern past, zoals woonwinkels of doe-het-zelfzaken, wordt in de toekomst zoveel mogelijk gegroepeerd op zones voor grootschalige detailhandel, zoals de Steenweg op Gierle. Op andere zones met dit soort winkels wordt het huidige aanbod bevroren. Daarbuiten is nog enkel kleinschalige handel mogelijk.

1 toekomstvisie

De Stadsregio Turnhout wil meer uitstraling als aantrekkelijke winkel regio. Hiervoor moeten de 4 gemeenten in de toekomst elkaar versterken binnen de Stadsregio. Daarom gaan we een stap verder met 1 gemeenschappelijke toekomstvisie voor onze detailhandel, goedgekeurd in alle 4 de colleges van de stadsregio.

De kernen van Beerse, Vosselaar, Turnhout en Oud-Turnhout liggen dicht bij elkaar. Het aantal klanten bewegingen tussen de 4 gemeenten ligt dan ook erg hoog. Anderzijds blijkt dat de meeste inwoners trouwe klanten zijn. Dit kwam naar voor uit onderzoek door een “provinciaal detailhandels coach: Uit deze analyses blijkt dat de inwoners van de 4 gemeenten vooral binnen de stadsregio kopen, niet alleen in eigen gemeente, ook vaak bij elkaar. Vooral vanuit de dorpen in de richting van de stad, maar ook omgekeerd

Share this Post: