Scholen surfen op volle kracht op digitale snelweg

By jeroen|september 28, 2018|wijblijven inzetten op vernieuwing, wijblijven kansen creëren|

Vandaag verscheen er in de Gazet Van Antwerpen een artikel over de digitalisering van onze gemeente. Dit positieve verhaal willen wij graag delen, want ook onze medewerkers en externe erkennen het goed gevoerde beleid van BEERSEplus.

ARTIKEL: Met de aankoop van digiborden en tablets en een forse verbetering van de algemene ICTinfrastructuur wil de gemeente Beerse de plaatselijke scholen klaarmaken voor de toekomst. “We kunnen hierdoor onderwijs op maat voor ieder kind aanbieden”, luidt het bij de directie.

Het gebruik van computers en ICT-toepassingen is donderdag bijna in elke klas van de scholen in de Schransdriesstraat in Beerse goed merkbaar. Kleuters van de lokale gemeentelijke basisschool Schransdries leren al spelend met tablets werken. Frauke Van Puijvelde (7) uit het tweede leerjaar van dezelfde school gebruikt een tablet als hulp bij vraagstukken. “Ik werk heel graag met een computer”, vertelt ze trots. En kinderen van de Blauwe klas van Giblo, de gemeentelijke school voor buitengewoon onderwijs, leren een Powerpointpresentatie maken. Ook in de basisscholen Albertstraat en De Singel en in de Giblo-afdeling op de Antwerpseweg in Beerse zijn digiborden, tablets, beamers en computers dagelijkse kost geworden. Het gemeentebestuur van Beerse heeft de voorbije jaren al honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in de uitbouw van de ICT-omgeving in de scholen en de andere gemeentelijke gebouwen en dat loont. “De kinderen leren werken met de modernste tools zoals Office en ze leren mailen en internet gebruiken. Ze zijn er vaak sneller mee weg dan sommige leerkrachten”, grijnst Inge Deswert, directeur van Giblo in Beerse. “We kunnen hierdoor onderwijs op maat van ieder kind aanbieden.”

Uitbreiding faciliteiten

De gemeente wierf de voorbije jaren twee nieuwe ICT-medewerkers aan en ging ook in zee met de firma Van Roey en met netbeheerder Fluvius, het voormalige Infrax, om de nieuwste technologieën in te voeren. Zo werd tussen alle gemeentelijke gebouwen een supersnelle glasvezelverbinding aangelegd. “We hadden al een infrastructuur voor de gemeente en OCMW uitgewerkt. Die lijn hebben we doorgetrokken naar de vijf scholen met in totaal 1.500 leerlingen en 200 leraren”, vertelt ICTmedewerker Davy Theys. “Ook in 2019 plant de gemeente een verdere uitbreiding van de faciliteiten voor de scholengemeenschap in Beerse. De scholen worden geïntegreerd in de ICT-omgeving van de gemeente waardoor dezelfde programma’s kunnen worden gebruikt. We ontwikkelen nieuwe websites voor de scholen en de gemeente. En er komt een telefooncentrale. Alle lokale en verouderde telefooncentrales verdwijnen hiermee.”

Een medewerker van Van Roey is in totaal 2,5 dagen per week beschikbaar om technische ondersteuning te bieden aan de scholen. “We hebben vooral voor continuïteit en gemoedsrust gezorgd. Vroeger was het bang afwachten of alles wel werkt, maar dat behoort nu tot het verleden”, zegt Hans Woestenborghs (BEERSEplus), schepen van ICT in Beerse. “We blijven verder investeren in de digitale toepassingen voor de scholen. De ouders, vaak jongere mensen die veel met computers bezig zijn, verwachten dit ook.

Bron: GVA 28 september 2018 door Bart Van Den LANGENBERGH

 

Share this Post: