En toen was VAART geboren!

By jeroen|mei 25, 2018|wijblijven inzetten op vernieuwing|

Op 4 mei werd VAART gelanceerd, vanaf die dag spreken we niet meer van de dienst cultuur, de dienst markten en kermissen, de dienst jeugd of GC ‘Heilaar of de bibliotheek. We spreken die dag van Vaart. Vaart is een dynamische organisatie. Ze willen de bezoekers inspireren en prikkelen met een gevarieerd aanbod. Dat doen ze liever samen, samen met andere organisaties en samen met hun bezoekers.

BEERSEplus stelt nieuw cultuuraanbod via VAART voor

De verschillende diensten bij de aankondiging van VAART, begin mei. Samen met schepen Poortmans.

VAART zet zaken in gang, geeft er vaart aan. Ze zetten dingen in beweging in de gemeenschap van Beerse en Vlimmeren. Ze zetten daarbij in op een stevig netwerk zodat ze die dingen ook weer los kunnen laten en terug kunnen geven aan de gemeenschappen van Beerse in Vlimmeren.

Waarom VAART?

Musea en bibliotheken staan voor boeiende uitdagen. statische musea zien hun bezoekersaantallen dalen; Ook bibliotheken zijn niet meer de enige en de meest vanzelfsprekende plaats waar je boeken en informatie kan vinden. Bovendien viel onlangs de de verplichting om een lokale bibliotheek in te richten weg vanuit de Vlaamse regering.

Gelukkig hebben wij in Beerse heel gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers die hun museum en de bibliotheek een nieuwe toekomst willen geven . Ook dienst cultuur, met GC ’t Heilaar als groot uithangbord, sprong mee op de kar om samen een sterk cultuur aanbod te creëren voor onze inwoners.

Onder het motto “Samen kan je meer dan alleen” kozen we er resoluut voor om de muren tussen de diensten cultuur, markten en kermissen,  jeugd GC ‘Heilaar en de bibliotheek af te breken. En voortaan samen als één organisatie door het leven te gaan. Een dienst met medewerkers die samen, maar vanuit verschillende invalshoeken aan eenzelfde aanbod werken, werkt dynamisch en inspirerend.

Bovendien werkt VAART ook samen met de vrijwilligers van de beide musea. Zo zal VAART met jou het verleden en de toekomst in kunnen duiken. Samen met hen zorgt VAART voor een breed, kwaliteitsvol en hedendaags cultuuraanbod in Beerse en Vlimmeren.

Dit cultuuraanbod is er niet enkel voor onze inwoners, maar ook door onze inwoners. Vaart zorgt voor de inspiratie met het aanbod, en wordt ook door onze verenigingen en inwoners geïnspireerd. Vaart gaat graag samen met hen aan de slag om het aanbod te creëren. VAART gaat voor participatie van al onze inwoners en wil zo iedereen betrekken bij het cultureel aanbod in onze gemeente.

De geboorte van VAART

De laatste twee jaren werd achter de schermen hard gewerkt aan deze nieuwe toekomst. Alle medewerkers van Vaart waren collectief zwanger van dit nieuwe kindje. En met veel liefde en zorg, met vallen opstaan, met wikken en wegen, hebben ze alle voorbereidingen getroffen.

Nu is het eindelijk tijd om de blijde geboorte aan te kondigen. Vaart werd op 4 mei geboren.

Maar zoals iedereen weet, begint dan een nieuw proces, een proces om deze baby groot te krijgen. Daarvoor doet VAART niet alleen beroep op de medewerkers en vrijwilligers, maar op al onze bezoekers. Ze zeggen wel eens: “Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden”. Deze uitspraak is ook echt van toepassing op VAART.

Op de braderij van Beerse kan je VAART alvast terug vinden op hun baby borrel. Iedereen in Beerse is van harte welkom om de nieuwste telg in onze gemeente te leren kennen!

stefan PoortmansAls schepen van cultuur roep ik alvast al onze inwoners en verenigingen in Beerse en Vlimmeren op om er samen met de medewerkers alles uit te halen, wat er in VAART zit. Ik wens alvast alle medewerkers en vrijwilligers bij de start van dit nieuwe proces heel veel succes en plezier – aldus Stefan Poortmans, schepen van cultuur.

Share this Post: